Paardenfluistering voor mentale balans.

Gepubliceerd op 23 december 2024 om 12:16

Wat kan een paard je leren over jezelf?

Ontdek in onze nieuwe blog hoe de verbinding met paarden je helpt je innerlijke rust te vinden!

Paardenfluistering voor je zenuwstelsel.
Zenuwen in galop...

Een van de meest bijzondere verbindingen is die tussen mens en paard. Deze unieke relatie raakt niet alleen je hart, maar ook je zenuwstelsel. Het overstijgt woorden en richt zich op subtiele signalen, ademhaling en ritme. Het fascinerende wetenschappelijke raamwerk van de polyvagaaltheorie biedt inzicht in hoe deze interactie werkt en hoe we die kunnen gebruiken in coaching en begeleiding.

De polyvagaaltheorie, ontwikkeld in 1994 door neurobioloog Stephen Porges, legt uit hoe ons zenuwstelsel reageert op stress, veiligheid en verbinding. Het toont hoe we instinctief reageren op onze omgeving: door ons veilig te voelen en open te verbinden, of juist in actie te komen of ons terug te trekken wanneer we spanning ervaren.

Paarden, als prooidieren, hebben een buitengewone gevoeligheid voor deze signalen. Ze voelen haarfijn aan hoe jij je op dat moment voelt – niet wat je denkt of zegt, maar wat je lichaam uitstraalt.

Stel je voor: je staat in de bak naast een paard. Je probeert stevig en kalm over te komen, maar vanbinnen voel je spanning. Het paard kijkt je aan, zet een stap naar achteren en heft zijn hoofd. Enerzijds kan het paard iets waarnemen wat wij met onze beperkte zintuigen niet zien, horen of aanvoelen, en anderzijds kan het zonder woorden laten zien wat jij diep van binnen al wist: je lichaam communiceert iets anders dan je hoofd. Dit reflectieve – of feedbackgedrag – is geen oordeel, maar een uitnodiging tot introspectie, van wat er diep vanbinnen speelt, voorbij wat je rationeel denkt en/of ( onbewust) probeert te verbergen).

Door bewust te worden van deze signalen krijg je de kans om te reguleren: door je ademhaling te kalmeren, je houding te ontspannen en uiteindelijk samen met het paard tot rust te komen. Dit proces, is waar echte verbinding ontstaat tussen je hoofd en lichaam, brengt je tot inzichten om los te laten wat je niet kan veranderen en waar je geen controle over hebt. Met andere woorden : om meer in het NU te leven en denken en zo nieuwe vooruitzichten te creeëren.

Bij De Prioriteit vzw maken we gebruik van deze natuurlijke wijsheid van paarden in onze coachingssessies, en zeker ook in de coachcursus ‘Ervaringsgericht coachen met het paard als co-coach’. Tijdens een sessie werken mens en paard samen in een proces dat niet alleen inzicht geeft, maar ook fysiek voelbaar is. Paarden kunnen ons helpen om terug naar ons lichaam te keren. Dit vormt de ideale basis voor persoonlijke groei, zelfvertrouwen en balans.

De kracht van deze aanpak zit in de eenvoud én de diepte. Paarden oordelen niet en wij als coach hoeven niet te verklaren , we zijn in het moment en nodigen jou uit om dat ook te zijn. De wetenschap achter deze verbinding toont hoe beweging, ritme, interactief en afstemmend gedrag het zenuwstelsel kunnen helpen reguleren. Dit is niet alleen een mooie ervaring, maar ook een krachtige weg naar duurzame verandering.

Bij De Prioriteit vzw geloven we dat deze unieke interactie tussen mens en paard een sleutel kan zijn tot mentaal welzijn en zelfzorg.

Meer weten? Bezoek ook onze website op www.deprioriteit.com en maak kennis met onze coaching en workshops zelfzorg. Samen creëren we verbinding – met jezelf, het paard en de wereld om je heen.

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.